BELJAKOVINE - PROTEINI 4. DEL
VIRI BELJAKOVIN
Perutnina:
- piščanec, puran, raca, gos
- dober vir cinka in železa
RIbe:
- visoko kakovosten vir beljakovin z nizko vsebnostjo maščob
- vsebuje ribje olje Omega-3
- ribje olje pospešuje izgorevanje maščob, zmanjšuje shranjevanje maščob, vnetja, depresijo, tveganje za srčne bolezni
Rdeče meso:
- govedina, jagnjetina, žrebiček
- vsebujejo veliko cinka, železa, B12, kreatina
- v rdečem mesu je do 10-krat več železa kot v rastlinskih virih beljakovin
- rdeče meso vsebuje zelo malo ali veliko maščobe
Svinjina:
- vsebuje veliko maščobe, izjema je svinjska ribica
Jajca:
- zelo kakovosten vir beljakovin
- jajca vsebujejo kakovosten vir maščob
- veljajo za popolno živilo zaradi vsebnosti vitaminov in mineralov
Mlečni izdelki:
- skuta, sir, jogurt, mleko
- kravje mleko vsebuje 80% kazeina, 20% sirotke, aminokisline BCAA, veliko levcina
- jogurt in kefir vsebujeta probiotike
- mlečni izdelki vsebujejo laktozo, ki povečuje absorpcijo kalcija
- mlečni izdelki so vir kalcija, je bistvenega pomena za razvoj in vzdrževanje kostne gostote, znižanje krvnega pritiska zmanjšanje tveganja za možgansko kap
Fižol in oreški:
- soja, fižol, leča, čičerika
- vsebujejo cink, kalcij, vlaknine
- oreščki vsebujejo zdrave maščobe, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni
- so slabše prebavljivi v primerjavi z beljakovinami živalskega izvora
Soja:
- tofu, izolat sojinih beljakovin, soja
- vsebuje veliko glutamina, lizina, BCAA