Proteinski piškoti z borovnicami
Peka piškotov je na vrhuncu v zimskih mesecih, predvsem v času decembrskih praznikov. Pred praznično peko piškotov, smo pripravili recept za piškote z visokim deležem kvalitetnih beljakovin. Prav ste prebrali. To ne bodo masleni ali čokoladni piškoti. Dodali jim bomo borovnice zaradi številnih pozitivnih zdravilnih lastnosti in zaradi visoke vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov.
Zakaj smo izbrali borovnice?
Borovnice vsebujejo ogromno hranilnih snovi in petkrat več antioksidantov kot brokoli, bučke, jabolka. Vsebujejo železo, selen, cink, kalcij, kalij, magnezij in mangan. Vsebujejo visoke količine vitamina C, A in E ter vitamine B-kompleks (riboflavin in niacin). Bogate so s folno kislino, ki je pomembna za rast in tvorbo krvi ter pomaga pri nemotenem delovanju živčevja in možgnov.
Borovnice imajo številne zdravilne lastnosti. Zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, znižujejo povišano raven holesterola, delujejo kot močan antioksidant. Vsebujejo polifenole, ki pomagajo pri razgradnji maščobnih celic. Zavirajo tvorbo novega maščobnega tkiva. Borovnice zaradi vsebnosti antioksidantov vplivajo na zmanjševanje gubic.
Kaj potrebuješ za pripravo piškotov?
- 8 beljakov (okoli 250 ml)
- Skodelico ovsenih kosmičev (100-150 g)
- 60 g proteinov
- Borovnice
Priprava je hitra in preprosta
V posodi zmešaj beljake, ovsene kosmiče in proteine. Po želji lahko dodaš sladilo. Naša izbira bi bila SugarSweet. V zmes previdno vmešaj sveže borovnice. Oblikuješ piškote poljubnih oblik in jih položiš na pekač. Piškote je potrebno peči 12-15 minut pri 180 do 200 stopinjah.
Hranilna vrednost (na piškot):
55 kalorij
7 g beljakovin
5 g ogljikovih hidratov
< 1 g maščobe
Spekli smo 20 piškotov.